Najłatwiejsza świąteczna przystawka – grzanki z kurkami – Sylwester Izowski Blog
PRZEPISY

Najłatwiejsza świąteczna przystawka – grzanki z kurkami

Zaczynamy świętować już pod koniec tygodnia, jeśli brakuje Ci pomysłu na świąteczne dania – sprawdź ten przepis!

Czasami potrzeba odmiany od naszego codziennego życia, marchewka, brokuły, sałatki i kurczaki. Myśląc przez chwilę – pomyślałem o kurkach. One są takie niesamowite, wyjątkowe, inne, niespotykane, idealne aby rozbić bańkę normalnego gotowania i zrobić coś innego.

Gotowanie potrawy która jest fantastyczna i smakuje niesamowicie, nie oznacza że będziemy musieli spędzić cały dzień w kuchni. Kiedy konkretny składnik ma odgrywać ważną rolę w daniu, nie warto mieszać smaków. Postaw na minimalizm, zachwyć się tym jednym, wyjątkowym. Pozwól aby rozpłynął się w Twoich ustach.

W taki sposób powstał pomysł na Grzanki czosnkowe z kurkami. Wymagają one tylko kilku składników i prostego przygotowania. Grzyby mają bogaty, ziemisty, niemal owocowy smak. Dodając chrupkie tosty, świeżość tymianku i ciepło smażonego czosnku, zamykasz smak kurek w pięknym i wyrazistym połączeniu.

Danie jest bardzo proste do przyrządzenia, nadaje się na leniwe wieczory, jak i na prostą i przepyszną przekąskę świąteczną. Zapoznaj się z przepisem i do dzieła!

Składniki:

Oliwa z oliwek

Czosnek

Rozmaryn

Kurki

Bagietka

Sól i pieprz

3-4 łyżki

2 ząbki – mielone

3-4 gałązki

16 porcji, dużych, ciętych na pół

1, pokrojona na plasterki

Według uznania

Instrukcja 

Podgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodaj czosnek i tymianek i gotuj przez około 40-60 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć. Uważaj aby go nie przypalić! Dodaj grzyby i podsmażaj przez 3-4 minuty bez mieszania, aż dolna strona będzie złocista i rumiana. Dodaj pieprzu i soli według uznania.
Odwróć grzyby na drugą stronę i smaż mieszając przez 5-6 minut – aż staną się miękkie w środku. Gdy kurki się smażą, rozgrzej piekarnik i ustaw blachę jak najwyżej. Połóż na pergaminie pokrojoną wcześniej bagietkę, skropl łyżką, lub dwoma oliwy z oliwek i posyp solą i pieprzem. Gdy tylko zobaczysz, że się zarumienią (około 5 minut) wyciągnij. Następnie nałóż kurki na grzanki. Smacznego!