KANAPKI Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE – ŚWIĄTECZNY PRZEPIS – Sylwester Izowski Blog
PRZEPISY

KANAPKI Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE – ŚWIĄTECZNY PRZEPIS

Kto nie kocha jajek ręka do góry, a kto nigdy nie próbował połączenia jajka z awokado – szybko musi to nadrobić!

Jajko z awokado, najlepsze połączenie jakie odkrył świat. Żałuję, że przepis na te kanapki poznałem tak na prawdę nie dawno, z chwilą natchnienia dodałem kilka swoich składników, zmieniłem troszkę formę podawanego jajka i oto wyszło, dzieło które zasługuje na wszystkie kulinarne nagrody, przed państwem

Kanapka z Awokado i jajkiem

Składniki:

1 Kromka żytniego chleba, masło do posmarowania chleba, 1/3 awokado, 1 jajko, sól, bazylia, oregano i zioła prowansalskie, natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Ugotowanie jajka w koszulce to nie lada wyzwanie, za pierwszym, czy drugim razem – może się nie udać, ale z czasem – będzie Ci wychodziło zawsze, gdy będziesz próbować. Na początek, w rondelku zagotuj wodę, a następnie jajko wbij do kubeczka i powoli przelej je do gotującej się wody. Żółtko powinno samo zacząć się obtaczać białkiem – możesz trochę mu pomóc łyżką. Kromkę chleba podpiecz w tosterze lub na patelni, posmaruj masłem. Awokado pokrój w plastry, ułóż na chlebie, następnie na całość połóż jajko. Posyp przygotowanymi przyprawami, połóż natkę pietruszki jako dekorację i smacznego!